DiVAs logotyp

Avancerad sökning

Avancerad sökning i DiVA är uppdelat i en flik Forskningspublikationer och en flik för Studentuppsatser (se bild).

Avancerad sökning är uppdelad i två delar. Det gör det möjligt att kombinera två (eller flera) olika sökningar till ett träffresultat, samtidigt som det är flexibelt på vilka träffar som kan sållas bort från resultatlistan.Länkarna nedan förklarar sökformulärets olika delar och ger exempel på hur sökningar kan utföras.

Länkarna nedan förklarar sökformulärets olika delar och ger exempel på hur sökningar kan utföras.

Avancerad sökning görs med hjälp av sökblock. Inom varje sökblock görs en OCH-sökning. Söker man på författare och lägger till två namn i fältet söker man därmed efter poster där båda författarna förekommer.

Det går att göra en ELLER/INTE-sökning inuti ett OCH-block om man använder sig av booleska operatorer.

Det går även att begränsa sina sökningar med hjälp att lägga till ett ELLER-block och/eller ett INTE-block. Vill man få fram poster där antingen Carlsson eller Abbasi förkommer, använder man sig av ett ELLER-block. Vill man bara ha poster där ena författaren förekommer, använder man sig av ett INTE-block.

Fältens relation är beroende av publikationstyperna relation till varandra. Vill man till exempel söka på artiklar med status "publicerad" samt rapporter, som saknar status-fältet "publicerad", behöver man använda sig av ett ELLER-block. Söker man endast i ett block, får man ett träffresultat med endast publicerade artiklar, då valet av status "slår ut" rapporterna. Vill man därefter begränsa sökningen till "Övrigt vetenskapligt, så väljer man det i den nedersta blocket, med rubriken "Begränsa sökningen ytterligare".

Majoriteten av sökfälten i DiVA utgörs av fritextfält. En fritextsökning innebär att DiVA söker efter den textsträng som skrivs in i valt sökfält. Nedan följer några exempel på hur fritextsökningar kan kombineras för att begränsa eller utöka sökningen.

Fritext

Sökning i fritextfältet betyder att DiVA söker efter textsträngen i hela publikationsposten. En trunkering "*", som i exemplet nedan, "livs*" kommer ge träff på publikationsposter som innehåller ord som "livsmedel", "livscykel" mm.

Fritextsökningen kan kombineras med mer avancerade sökningar. I exemplet nedan har nyckelordsfältet lagts till som ett OCH-fält. DiVA kommer att visa alla publikationsposter där textsträngen "livs*" finns med samtidigt som nyckelordet "ekologi" registrerats i posten.

Titel

Sökningen sker i titelfältet. De booleska operatorerna (AND, OR, NOT) kan användas i titelfältet. Det går även att trunkera ord (muscle* AND training)

Publikation-id (under utveckling)

I drop-down-lista som finns i det avancerade sökgränssnitttet är det flera värden som avslutas med "...(id)" eller på annat sätt anger ett id. Alla id-beteckningar avser att tydliggöra att det finns unika värden för en specifik sökning. Id:n för person, organisationer och publikationer är exempel på id:n som hanteras internt i DiVA och går att söka på i det externa sökgränssnittet. Publikation-id:n är unika för den specifika publikationen och publikationsposten i DiVA. De id-fält som är sökbara i DiVA med värdet "publikation-id" är:

  • DOI
  • Scopus
  • WoS (ISI)
  • PubMed
  • ISRN
  • PID (Benämns också som diva2-id. Måste inledas med "diva2:". Exempel: diva2:1378508)
  • URN:NBN
  • ISBN

Person

Fritextfält som söker i fälten Författare, Redaktör och Annan upphovsman.
Notera att det det inte går att identifiera en specifik person med den här sökningen utan, som i exemplet nedan, är det en sökning på alla Anna Andersson i DiVA (Där Anna finns som förnamn och Andersson som efternamn). Sökningen sker i fälten för förnamn och efternamn i de ovan givna rollerna. Vill man avgränsa sökningen ytterligare görs det med hjälp av andra fält och/eller med facetterna i väntermarginalen på träfflistan.

Person, id

Lokalt användar-id eller ORCID-id kan användas. Söker efter id:et i poster där personen är Författare, Redaktör eller Annan upphovsman.

Författare

När författarnamnet fylls i ges förslag på namn som återfinns i DiVA. Skriver du in flera namn så läggs ett ELLER/OR mellan söktermerna.

I exemplet nedan sker sökningen på författaren i det översta fältet där denne samförfattat med någon av författarna i det nedre författarfältet.

Författare, id

Lokalt användar-id eller ORCID-id kan användas. I exemplet nedan används den boolska operatoren "OR" (ELLER) för att få alla publikationsposter som är kopplade till dessa id:n i författarfältet.
Skulle man använda operatorn AND i exemplet nedan skulle det ge träff på de publikationer/poster som samtidigt innehåller dessa id:n i författarfältet.

Organisation

Fritextsökning i fältet Organisation.
Gör det möjligt att söka fram publikationsposter som har författare som inte är kopplade till någon DiVA-medlems organisation.

ISSN

International Standard Serial Number (http://www.issn.org/). Kan sökas med eller utan bindestreck i sökrutan.

ISBN

International Standard Book Number (ISBN) – är en unik identifikator för monografiska publikationer (böcker). Sökning kan göras med eller utan bindestreck

Disputationsdatum

Doktorsavhandling (monografi) och Doktorsavhandling (sammanläggning) kan sökas fram genom att söka på disputationsdatum. I de fall det finns information om presentationsdatum för licentiatavhandling kommer även dessa poster med i träfflistan.

DOI

Digital Object Identifier (DOI) är en unik identifierare för en publikation. I sökexemplet nedan visas hur ID:t ska skrivas för att ge träff i DiVA.

DOI:er kan man göra om till url:er om man skriver in förleden "http://dx.doi.org/" innan id:et.
Direktlänk till artikeln skrivs: http://dx.doi.org/10.1364/OE.18.000117

Scopus id

Scopus är en bibliografisk databas som innehåller referenser och abstracts från vetenskapliga publikationer
I de fall en DiVA-post innehåller ett Scopus-id kan posten sökas fram via fältet Scopus id. I bilden nedan visas hur id-sökningen går till, ingen förled till numret ska anges.

Kontrollerade sökningar avser sökningar i de fält som har underliggande auktoriserade listor eller givna sökparametrar. I DiVA finns flera sådana fält och nedan illustreras några exempel på fält som är av den typen :

Organisation, id

Sökningen baseras på id och utgörs av en valbarlista som är sökbar via en autofyllfunktion.

Organisationsfältet kan också vara installerad i DiVA som en hierarkisk lista som man når via "bläddra".

Ämneskategori, id (bläddra)

Baseras på Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2011 (SCB och Högskoleverket).
Id-sökningen gör det möjligt att använda bläddrafunktionen, som visar ämnesområdena i en hierarkisk lista.

Forskningsfinansiär

Fältet Forskningsfinansiär föreslår finansiärer baserat på vad som skrivs in i fältet (autofyll). Listan över forskningsfinansiärer uppdateras löpande.

Tidskrift

sökfältet är av autofyll-typ. Tidskriftslistan uppdateras löpande.

Förlag/utgivare

sökfältet är av autofyll-typ. Förlagslistan uppdateras löpande.

Publikationstyp

Publikationstyperna i DiVA kan sökas ut genom att man avgränsar/markerar de publikationstyper man är intresserad av.

Underkategori

En del publikationstyper har underkategorier. Via ingången "Underkategori" kan dessa sökas ut separat. "Underkategori" går att hitta i rullistan under fritextfältet, högst upp i avancerad sökning.
Meeting abstract, Dagstidning, Editorial material och Letter är underkategorier till publikationstypen Artikel i tidskrift.
Abstract, Presentation och Poster är underkategorier till publikationstypen Konferensbidrag.
Policydokument och Utställningskatalog är underkategorier till publikationstypen Övrigt.

Forskningsämne

Forskningsämne är ett lokalt sökfält med värden som bestäms lokalt. Nedan visas ett exempel från SMHI:s DiVA

Status

De olika statusmärkningarna hänvisar till var i publiceringsprocessen publikationen befinner sig. Avhandlingar ges ingen statusmärkning.

Avancerad sökning studentuppsatser

I Avancerad sökning studentuppsatser är nedanstående sökfält exempel på där det finns underliggande kontrollerade listor

Utbildningsprogram (lokalt anpassat)

Ämne/kurs (lokalt anpassat)

Kontakt

Har du frågor om enskilda publikationer, funktioner eller innehållet i DiVA? Kontakta det lärosäte/den myndighet eller forskningsinstitution du tillhör/där publikationen är producerad.